Destinacije u Hrvatskoj
Turistički blog
Blog
ponedjeljak, ožujak 30, 2009
Vodice bunarVodice je gradić smješten 11 kilometra sjeverozapadno od Šibenika. Njegovo ime se po prvi puta spominje 1402. godine prema jednom šibenskom zapisu, iako ima dokaza da je život ovdje započeo puno ranije. Naime još u antičko doba spominje se naselje Arauzona (Velika Mrdakovica - danas bi to bilo zaleđe Vodica), koje je povezivalo Iaderu (Zadar) sa Salonom (Solin), a također je otkrivena liburnijska nekropola i razne grobnice. Cijelo mjesto bilo je opasano masivnim bedemom, no postoji mogućnost da se je mjesto napustilo iza 3. st kada su iz Velike Mrdakovice naselili područje bliže moru. Dakle u 15. stoljeću spominju se Vodice, a ime je nastalo baš od vode, pošto je cijelo područje bogato vodom. Do kraja 19. stoljeća Vodice su izvozile pitku vodu. U početku su to bili samo bućati bunari oko kojih se pomalo počeo razvijati život, dok naposljetku nije nastalo pravo naselje sa svim potrebnim ustanovama. U spomen na stare običaje na glavnom gradskom trgu očuvana su dva bunara.
Vodice
U današnje vrijeme Vodice su postale poznati turistički centar, i to zahvaljujući svojoj turističkoj ponudi koja se počela njegovati sredinom 20 stoljeća. S vremenom i razvojem turizma Vodice su postale popularna destinacija mladih pošto se u Vodicama nalazi veliki broj coctail i disco barova, raznih kafića, a i jedan od najpopularnijih discoclubova u Hrvatskoj - Hacienda. U Vodicama će zasigurno biti zadovoljan svaki posjetitelj bilo da je željan prirode i opuštanja, ili zabave i raznih aktivnosti.
putovanjahrvatska @ 09:38 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 12, 2009
Iako su već svima jako dobro poznat mislim da ipak jedan članak može pripasti i našem najpoznatijem, najstarijem i jednom od naljepših nacionalnih parkova, a mnogi ga smatraju jednim od naljepših u cijelom svijetu. Naravno radi se o NP Plitvička jezera, parku koji dovodi znatiželjne turiste iz cijelog svijeta, samo da bi vidili njegovu ljepotu.
Trajan status nacionalnog parka Plitvice su dobile 1979. godine, kada ih je Unesco uvrstio u Listu svjetske prirodne baštine (i to među prvima u svijetu), iako su Plitvička jezera bila proglašena nacionalnim parkom još 1949. godine. Cijeli park se sastoji od 16 jezera duž 5500 metara, a najveće jezero je Kozjak, kojem dubina doseže i 47 metara.
NP Plitvicka Jezera
Inače Nacionalni park je najbolje posjetiti u proljeće, kada se vidi cijela njegova raskoš, kada se počinju buditi razne biljne i životinjske vrste, ali mora se reći da svoje čari park širi i u zimskom periodu kada je cijeli prekriven snježnim pokrivačem. Tada se mogu viditi prizori koji će svakome oduzeti dah, tj. mogu se viditi smrznuti slapovi, mostići, putovi, također se stvara mnoštvo zaleđenih siga. Svi ti elementi stvaraju zaista veličanstvene prizore, i definitivno su vrijedni posjeta i niskih temperatura.
putovanjahrvatska @ 09:58 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 30, 2008
Fužine

Ako vam je "dosadilo" more, plaže i pijesak, vrijeme je da se preselimo u svježije krajeve. Onda preporučam Fužine.

Smještene su oko 700 metara nad morem, u JZ dijelu Gorskog kotara. Okružene su jezerima, predivnim šumama i planinama koje kriju predivne spilje. Nekadašnja stara cesta - Karolina je bila povezana s obalom željezničkom prugom, a danas je sve jednostavnije i brže povezano autocestom. Klima u Fužinama je kontinentalna/mediteranska s predivno obojanim godišnjim dobima.

Fužinska povijest je jako duga da bi se ukratko ispričala. Turistička tradicija se proteže sve od daleke 1874. godine pa sve do danas. Što se tiče kulturnih objekata, najstarija crkva se nalazi u Liču, mjestu odmah do Fužina. Ono od čega Fužinci istupaju, u biti ono što im je zaštitni znak je glazba, od koji je najpoznatiji Orkestar Hrvatskog Crvenog Križa osnovan 1848. godine.

Fužine pod snijegomSvakako trebate posjetiti jezero Bajer na kojem se u one vruće ljetne dane možete osvježiti, roštiljati, zabavljati i sl. Malo dalje od Bajera našla se spilja Vrelo koja je ukrašena stalaktitima i stalagmitima te zvukovima koji čine predivnu atmosferu ambijenta. Tokom vožnje od jezera do spilje možete primjetiti i plahu dviljač koja se hrani mladim tek niklim borićima.

Hotel "Bitoraj", manifestacija "Ljeto u Fužinama", bikeri, karnevali, jedriličarske regate su neka od mnogih zabavnih događanja u ovom predivnom gradu punom tradicije i topline. U zimskim danima cijeli grad je prekriven bijelinom i svake godine se održavaju Božićni-Novogodišnji koncerti Fužinarske glazbe, te tradicionalni ispraćaj Stare godine, svake godine točno u podne.
putovanjahrvatska @ 13:44 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 6, 2008
U sjeverozapadnoj Istri, oko 15 km udaljen od mora se smjestio grad umjetnika, Grožnjan. Ističe se po svojoj kulturnoj baštini, prirodnom ambijentu, bogatoj tradiciji, te po onom zbog čega se i zove "grad umjetnika", umjetnošću.
Groznjan Grad UmjetnikaGrožnjan u vrijeme vladavine Austrije doživljava procvat, te se razvija trgovina i poljoprivreda, sve to zahvaljujući željezničkoj pruzi "Parenzana" iz 1902.god. 1910. godine u ovom gradu je živjelo oko 1.600 stavnovnika. Imao je sve potrebno za opstanak jednog grada, poštu, školu, liječnika, trgovine i sl. Padom Austrije i vladavinom kraljevine Italije Grožnjan tone u san. Započinje ekonomska migracija koja ih je vodila u Trst i druge prekomorske zemlje, ne bi li pronašli bolji život. Kad je pala fašistička vlada, 1943. godine je donešen proglas o sjedinjenju Istre s Hrvatskom. Par godina nakon što su ZAVNOH I AVNOJ potvrdili tu odluku, u Parizu je potpisan mir s Italijom. 50-ih godina još je bilo problema oko granica te je u Grožnjanu ostalo tek par obitelji. 1965. godine Grožnjan je proglašen GRADOM UMJETNIKA. Grožnjan se počeo buditi iz sna kad su dio praznih kuća naseljavale obitelji iz okolice grada, a dio je poklonjen likovnim umjetnicima iz Slovenije, Vojvodine i Hrvatske.
Groznjan, Ulica u GroznjanuZa zabavu i kulturno uzdizanje, Grožnjan nudi razne degustacije vina, hrane, i sl., te koncerte, izložbe itd., a što se tiče sporta, svake godine se održava biciklijada zvana "Parenzana" za sve uzraste. Najrazvijenije umjetnosti su likovna i muzička, kako kažu "stvorene na licu mjesta". Za one koji su željni malo šetnje, dolina rijeke Mirne pruža opuštajuće slike prirode, te uživanje u svježem zraku.
putovanjahrvatska @ 12:52 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, rujan 24, 2008
Morske orgulje u ZadruZadar, drevni grad nekad zvan Jadera, star 3 tisuće godina, smjestio se u središtu hrvatskog jadrana, tj. na sjeveru Dalmacije. Poznat po  dugoj i burnoj povijesti privlači ljude ne samo iz susjednih država već iz cijelog svijeta. Zahvaljujući geografskom položaju, Zadar ima ugodnu mediteransku klimu što  se očituje kroz brojne nacionalne parkove i razvedenu obalu koja krasi njegovu županiju. Zadar je obavijen povijesnim i kulturnim znamenitostima od kojih su najpoznatije Morske orgulje koje proizvode najljepšu melodiju mora  i jedna od najstarijih crkvi, Crkva Sv.Donata koja je također poznata kao simbol grada Zadra. Pošto ga posjećuju turisti svih naraštaja, Zadar svakom od njih nudi  ponešto. Sadrži mnoštvo muzeja, arheoloških nalazišta te dnevnih i noćnih aktivnosti, tj. po danu bungee jumping, free climbing, i sl., a navečer izlasci u poznate i atraktivne pubove, barove ili ugodna šetnja zadarskom kalelargom i prekrasno uređenom rivom.
putovanjahrvatska @ 16:16 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, rujan 9, 2008
Otok Mljet izgledom je veoma nerazveden i izdužen, širina mu je prosječno 3 km, a dugačak je 37 km. Nacionalni park "Mljet" nalazi se na njegovom sjeverozapadnom dijelu, a proglašen je NP-om 1960. godine zahvaljujući svojoj jedinstvenoj prirodi. Nacionalni Park Mljet, Veliko i Malo JezeroObala je puna klifova, hridina i brojnih otočića, a okolna brda strmo se izdižu ponad morske površine prikrivajući polja i drevna kamenita naselja. Najinteresantniji dio NP-a je sustav slanih jezera, Veliko i Malo jezero, koji predstavljaju jedinstveni geološki i oceanografski fenomen u kršu. U početku ta dva jezera bila su slatkovodna, a još je interesantnija činjenica da se na Velikom jezeru nalazi otočić Sv. Marije na kojem je izgrađen benediktinski samostan i crkva koji potječu iz 12. st. Ujedno je radi svog ugođaja taj otočić postao i simbol NP-a. Također NP je prepun kraških podzemnih staništa: špilja, polušpilja i jama, a sadrži još jednu jedistvenost, mljetske "blatine", rijetke pojave povremenih boćatih jezera koja s vremena na vrijeme isušuju. No, cijeli otok sam po sebi zadivljuje jer ga mnogi smatraju još uvijek očuvanim od ljudske ruke, te je prepun zelenila koje se nalazi do samih obala, stoga je i dobio naziv "Zeleni otok". Dakle vegetacija otoka je veoma bujna, na njemu se nalazi čak 5 različitih vrsta šuma.Plaža Blaće Fauna je također specifična najviše zbog odustnosti zmija kojima se hrane indijski mungosi, a i dnevne ptice grabljivice, orao zmijar. U toj bujnoj vegetaciji možemo susresti veliki broj ptica pjevica, zatim sivog puha, ili divlje svinje, a u vodama otoka nekada su u velikom broju živile i sredozemne medvjedice (danas je taj sisavac postao ugrožena vrsta) koje sada uprava NP-a nastoji ponovno naseliti. Dakle NP Mljet, a i cijeli otok pravi je raj za sve ljubitelje prirode i zelenila.
putovanjahrvatska @ 10:19 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, kolovoz 25, 2008
Makarska, Makarska Rivijera
Ovaj predivan gradić sa svojih 15 000 stanovnika smjestio se je u podnožju planine Biokovo, te je svojom dugogodišnjom i bogatom turističkom tradicijom postao omiljena destinacija velikog broja turista. Korijeni Makarske također dopiru u davna vremena kada su ta područja naseljavali Iliri, tako da se njegovo ime počinje spominjati negdje oko 5. stoljeća. Od tada do danas promjenile su se mnoge vlasti i ostavile svoje tragove koji su vrijedni posjete. Svojim smještajem i razvojem danas je Makarska postala središte svoje okolice (Makarska Rivijera), a priroda koja okružuje gradić pravi je fenomen, spoj pravog mediteranskog primorja i planinskog krša stopljenih u jedinstvenu ljepotu. No osim svoje prirodne ljepote, Makarska je i sjecište brojnih kopnenih i pomorskih puteva, te omogućuje jednostavno organiziranje izleta prema otocima kao što su Brač, Hvar i Korčula, ili posjete prema gradu Splitu, Trogiru, poznatom svetištu Međugorje i sl. Ukratko Makarska je idealna za odmore, zabave i rekreaciju.
putovanjahrvatska @ 10:34 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, kolovoz 1, 2008
BrelaNajveća regija hrvatske obale, drugim rječima Dalmacija, proteže se obalom Jadrana 400-ak km i nalazi se na samom jugu države. Njena obala najrazvijenija je obala ne samo Hrvatske, nego i cijele Europe sa svojih 950 otoka, otočića, hridi i grebena. Također u regiji se nalaze brojna kulturna i prirodna bogatstva poput jezera, zaštićeni nacionalni i prirodni parkovi, te razna povijesna i kulturna središta. Njeno ime se počelo spominjati još u davnim vremenima kad su područje između rijeka Krke i Cetine naselila plemena Delmata. Nešto kasnije nastala su možda tri glavna središta cijele regije koja su se zadržala i danas kao glavni centri: Zadar, Split i Dubrovnik. Klima je također dala svoj utjecaj i podarila plodnu zemlju, divno more, mnoštvo sunčanih dana i zadivljujuću prirodu. Zbog svih tih razloga Dalmacija je prozvana kao Biser Jadrana.
putovanjahrvatska @ 15:29 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 17, 2008
Na otoku Rabu se nalazi nešto više od 9400 stanovnika, i sa svojim smještajem u arhipelagu kvarnerskog zaljeva pravi je primjer ljepote prirode, mješanja šume i čistog kamena. Na istočnoj dijelu obali nalazi se pustoš, zbog vjetrova s planine Velebit, dok se na drugoj, zapadnoj strani otoka nalazi bujna mediteranska vegetacija.

Otok Rab, grad RabOtok Rab ima svoju dugu povijest, i spominje se već u nekim starim dokumentima i zapisima koji su iz perioda prije Krista. Stari grad je sačuvao svoja povijesna i kulturna obilježja i znamenitosti koja su obilježila povijest otoka. Pored Raba kao antiknog gradića, po otoku su razbacana razna turistička mjesta kao što su Banjol, Supetarska Draga i Lopar, u kojima su predivne plaže, bistro more koje svakom posjetitelju nude nezaboravan boravak. Morate posjetiti otok da biste osjetili sve čari i ljepote o kojima Rab govori.
putovanjahrvatska @ 09:59 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 3, 2008
Otok Krk, najveći hrvatski otok, je smješten na sjevernom dijelu Mediterana, u Kvarnerskom zaljevu, te je povezan s kopnom preko mosta. Otok Krk se smjestio među gustu borovu šumu, na jednoj strani, i prelijepe pješčane plaže, na drugoj, pa tako dominira mediteranski ugođaj, koji nudi bezbroj atraktivnih sadržaja. Njegova povijest i kultura su veoma utjecali na današnji način života, a sve je započelo kada se je obitelj Frankopan nastanila na otok i doprinjela svoj utjecaj već postojećim kolonijama na otoku. Od tada do danas mještani otoka su njegovali i čuvali kulturu i tradiciju, te su uvijek spremni upoznati nas s njihovim običajima. U svakom slučaju mediteranska klima također ima svoj utjecaj na prekrasan biljni pokrov, predivnu obalu, i razne uvale prekrivene ljekovitim blatom, i sva ta blaga upravo čine otok Krk omiljenom turističkom destinacijom velikom broju ljudi.
putovanjahrvatska @ 16:28 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare